Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

14 nejčastějších chyb v životopise

Máte pocit, že vaše CV nevyniká mezi ostatními? Chcete zvýšit své šance na úspěch (nejen) v IT oboru? Přinášíme vám 14 praktických tipů, jak vytvořit atraktivní a profesionální životopis, který upoutá pozornost potenciálních zaměstnavatelů.

Tvorba životopisu je klíčovým krokem při hledání nové práce. Správně strukturované a přehledné CV může totiž rozhodnout o vašem pozvání na pohovor. Jaké jsou nejčastější chyby v životopisech a jak je napravit?

14 nejčastějších chyb v životopise

  • Příliš dlouhé CV (4-5 stran)

Ideální délka CV je 1-2 strany. Zahrňte pouze nejdůležitější informace a relevantní zkušenosti, které zaujmou potenciálního zaměstnavatele. Zbytek si nechte na pohovor :)

  • Chaotický popis pracovních pozic

Každou pracovní pozici stručně popište. Uvádějte hlavní kompetence, nástroje, a technologie, které jste využívali. Pomůže to zaměstnavateli lépe pochopit vaše zkušenosti.

  • Chybí úvodní odstavec

Na začátku CV shrňte své klíčové zkušenosti a úspěchy. Jak dlouho se v oboru pohybujete, jaké byly vaše hlavní odpovědnosti? Unikátní úspěchy z vás udělají zajímavého kandidáta v očích budoucího zaměstnavatele. Pochlubte se hned na začátku.

  • Historické pozice nerelevantní pro novou kariéru

Starší pozice, které nesouvisejí s novou kariérou, nezahrnujte nebo je zmiňte jen stručně (pokud je na ně v CV prostor, nebo nemáte jiné dostatečné zkušenosti). Tím udržíte CV přehledné a relevantní. 

  • Smíšené jazyky v CV

Vytvořte CV buď pouze v českém nebo anglickém jazyce. Konzistentnost jazyka zlepšuje čitelnost dokumentu.

  • Nepřehledná sekce s kurzy a chybějící informace

Vždy uveďte název instituce, délku kurzu a informaci o případně získaném certifikátu. Názvy kurzů zvýrazněte tučným písmem.

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízíme. Pomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

  • Mix kurzů, certifikátů a škol

Rozdělte školy a kurzy do samostatných sekcí. Školy umístěte na konec CV, kurzy a certifikáty do samostatné části - využít můžete prostoru i na levé straně dokumentu.

  • Chybějící fotka

Přidejte do CV fotografii. Díky fotografii zvýšíte zapamatovatelnost svého životopisu mezi ostatními kandidáty.

  • Smíšené značení úrovně jazyků

Používejte mezinárodní úrovně (A1, A2, B1, atd.) pro hodnocení jazykových dovedností. Pomůžete tím zaměstnavateli rychle zjistit vaši jazykovou kompetenci.

  • Nedostatečné hodnocení dovedností

Ohodnoťte své dovednosti a uveďte míru, jak moc je ovládáte. Vždy uvádějte jen ty, které opravdu umíte.

  • Sedí vám časová posloupnost?

Zkontrolujte si správnost termínů ve všech sekcích CV. Sedí vám časová posloupnost zaměstnání, kurzů apod.? Myslete na to, že každý chce jako první v životopise vidět vaše předchozí pracovní zkušenosti, které jsou seřazené chronologicky, od nejnovější po nejstarší.

  • Kontrola gramatiky

Na gramatické nedostatky použijte nástroje, které je odhalí (nebojte se použít ani AI). Gramatické chyby se v životopise netolerují, ostatně jako nikde jinde. Přečtěte si celý text několikrát a klidně ho nechte přečíst i další nezávislé oči, které možná uvidí to, co vy v danou chvíli ne. Protože by byla škoda, kdyby celá vaše snaha ztroskotala na špatném i/y.

  • Grafická úprava

Používejte šablony pro CV nebo alespoň tučné písmo pro zvýraznění názvů zaměstnavatelů a termínů. Čím je životopis přehlednější, tím se lépe hledají informace o vás. 

Pro další tipy na vylepšení vašeho CV se mrkněte na článek Máte životopis? A můžeme ho vidět?, kde najdete také editovatelnou šablonu ke stažení.

  • Nerelevantní informace

Vyhněte se informacím o osobních návycích a obecným klišé, jako že jste spolehlivý či učenlivý, máte tah na branku apod.  Zaměřte se na relevantní a konkrétní informace, které budoucí zaměstnavatel ocení.

Zkušený HR specialista dokáže zhodnotit životopis kandidáta během několika desítek sekund. Dejte si záležet na tom, jak celé vaše CV působí na první pohled, jak je strukturované a ukažte HR specialistům, že si ho mají přečíst až do konce.

Chtěli byste si také vytunit svůj LinkedIN profil? Podívejte se na článek Jak uspět na LinkedInu a jak si perfektně vyplnit vlastní profil. Díl III., kde vám dáme tipy a triky, které vám pomohou.

Životopis již máte připravený a chystáte se na pohovor? Přečtěte si článek Nejčastější otázky na pohovoru a připravte se s námi na nejčastější otázky, které vám může budoucí zaměstnavatel položit. Uvidíte, že vám příprava pomůže získat sebedůvěru a zmenšit nervozitu, která se na pohovoru často vyskytuje.

 

Zdarma zkontrolujeme váš životopis a poradíme, jak ho vylepšit. Zvyšte své šance dostat se na pohovor.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.



Mohlo by vás také zajímat

Když prezentuje introvert

čtení na 2 minuty 21.10.2020

Full Remote, zn.: kancelář zbytečná

čtení na 5 minut 17.5.2022

5 pravidel pro úspěšný pohovor

čtení na 3 min 21.3.2023

9 tipů pro dobrý první dojem na poh...

čtení na 3 minuty 7.12.2021

Nejčastější otázky na pohovoru

čtení na 3 min 22.5.2023

Skryté funkce profesní sítě LinkedI...

čtení na 5 minut 3.10.2022

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster