Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Kariérní příběhy Systeumáků: z manuálního testera na automation QA engineera - Marek

Ať už jde o kompletní změnu kariéry nebo posun na jiný projekt či pozici, vždy je to vystoupení z komfortní zóny, vykročení do neznáma a občas i pěkné nervy. Stojí to ale za to. Jsme pyšní na to, že se naši Systeumáci do takových kroků pouští a že máme nástroje, kterými jim můžeme být nápomocní a podpořit je. 

Děkujeme, že nám dal Marek důvěru a můžeme jeho příběh sdílet. Možná inspiruje někoho, kdo o tom svém dalším kariérním kroku teprve uvažuje.

„Neboj se a zkus to.”

V Systeum začínal jako manuální tester SW interkomů,

aktuálně pracuje jako automation QA engineer.

 

Než se Marek přidal do naší systeumácké party, pracoval ve společnosti, která vyvíjela a prodávala nástavbové řešení pro ekonomický systém Pohoda. Pozice nebyla přímo specifikována, věnoval se obchodu, technické podpoře a čas od času i manuálnímu testování nových produktů.

První projekt, do kterého se Marek už jako Systeumák pustil, bylo manuální testování v telekomunikační společnosti 2N. Nejdříve testoval software interkomů a dalších bezpečnostních zařízení. Následně se věnoval testování automatizace webového portálu pro správu těchto zařízení.

Současně s tímto projektem se začal věnovat samostudiu automatizovaného testování. Teorii se mu rychle dařilo aplikovat i v praxi a brzy získal i na projektu přesah do automatizace. Po třech letech praxe manuálního testera, řekněme s větším a větším přesahem do automatizace přešel na pozici, kde se podílí na vývoji automatizovaných testů mobilní aplikace smartbankingu pro ČSOB.

Proč si chtěl tuto změnu?

Automatizované testování mě zajímalo a bavilo mnohem víc než manuální testing.

Jak ti bylo Systeum nápomocné?

V začátcích mi hodně pomohly školení testingu, které dělalo přímo Systeum. Dále jsem si ze vzdělávacího budgetu, který má každý Systeumák k dispozici, koupil několik kurzů. Zaměřil jsem se především na základy programování.

Systeum mi sehnalo nový projekt, kde jsem se mohl začít automatizaci věnovat naplno. A celkově to vnímám tak, že mi Systeum tenhle můj posun dost ulehčilo.

Co bys doporučil svým kolegům v Systeum, kteří také zvažují změnu pozice nebo celého zaměření?

Nebojte se a zkuste to. K původní pozici se můžete vrátit vždycky. :) 

A na závěr jsme Marka poprosili o doporučení a motivaci pro všechny, kteří IT jako obor zvažují nebo se v něm zrovna rozkoukávají.

Máro, tak co bys vzkázal? 

Rád se vyjadřuju stručně, takže to samé, co kolegům v Systeum: Nebojte se a zkuste to. K původní pozici se můžete vrátit vždycky. :) 

V Systeum jsme rádi, že vám můžeme i při krocích do neznáma podávat pomocnou ruku a stát vám po boku. Od našich Systeumáků moc rádi zjišťujeme zpětnou vazbu, cestu kariérního posunu tak můžete probrat například na pravidelných 1to1 schůzkách se svým HR konzultantem. Víme, že vzdělání je důležité a při změně pozice to platí dvojnásob. Proto má u nás každý IT specialista k dispozici vzdělávací budget, který může využít na kurzy, certifikace nebo konference.

Jste rozhodnutí pro změnu, ale ještě hledáte tu správnou příležitost? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízíme. 

Jsme tu pro vás a držíme palce!

 

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook Začněte pracovat v IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci,ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook Připravte se na nová pracovní dobrodružství: Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Mohlo by vás také zajímat

Kariérní příběhy Systeumáků: Jak se...

čtení na 3 minuty 29.5.2024

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster