Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Kariérní příběhy Systeumáků: Jak se Jan vypracoval z manuálního testera na automation QA engineera

Ať už jde o kompletní změnu kariéry nebo posun na jiný projekt či pozici, vždy je to vystoupení z komfortní zóny, vykročení do neznáma a občas i pěkné nervy. Stojí to ale za to. Jsme pyšní na to, že se naši Systeumáci do takových kroků pouští a že máme nástroje, kterými jim můžeme být nápomocní a podpořit je. 

Děkujeme, že nám dal Jan důvěru a můžeme jeho příběh sdílet. Možná inspiruje někoho, kdo o tom svém dalším kariérním kroku teprve uvažuje.

„Není to easy, ale o to je pak výsledný pocit úspěchu silnější.”

V Systeum začínal jako manuální tester mobilních aplikací, aktuálně pracuje jako automation QA engineer.

 

Než se Jan připojil do naší systeumácké party, testoval aplikaci pro management kasina.

První projekt, do kterého se Jan už jako Systeumák pustil, bylo manuální end-to-end testování mobilních aplikací pro Generali. Proklikával mobilní aplikace a hledal chyby, které reportoval vývojářům, aby je opravili. Opravené části potom znovu testoval.

Současně s tímto projektem se ve volném čase začal jako samouk věnovat automatizovanému testování, které ho lákalo a ve kterém viděl budoucnost. Po dvou letech praxe manuálního testera přešel na projekt automatizace mobilní aplikace ČSOB smartbanking pro iOS. 

Proč si chtěl tuto změnu?

Vždy mě lákalo programování. A automatizace byla nejjednodušší a nejrychlejší cesta mezi testováním a programováním. Ono je to teda reálně spíš skriptování, ale už to má hodně vlastností a logiku programování.

Jak ti bylo Systeum nápomocné?

Systeum mi už v začátcích poskytlo techniku, kterou jsem neměl a nemohl jsem si sám dovolit. V rámci vzdělávacího budgetu jsem se mohl zapsat na aktuální kurzy, které mi v samostudiu velmi pomohly, a taky ušetřily spoustu času. Zapsal jsem se například na kurzy Základy Selenia, Cypresu, obecně automatizace a testování mobilních aplikací na Udemy.

Následně mi Systeum našlo projekt na základě mých požadavků a musím velmi ocenit přítomnost wingmana”  na pohovorech (pozn. redakce: wingman je kolega ze Systeum, který zařizuje pohovor a pomáhá se na něj připravit). To, že tam s vámi někdo je, rozhodně dodá sebevědomí a myslím si, že taky pomůže zvýšit úspěšnost pohovoru.

Celkově si myslím, že mi Systeum tento můj kariérní posun určitě ulehčilo. Systeum už má v dnešní době silné renomé, kterému já jako jednotlivec určitě nemůžu konkurovat. Ale spojení mých zkušeností a právě toho renomé je silná zbraň.

Co bys doporučil svým kolegům v Systeum, kteří také zvažují změnu pozice nebo celého zaměření?

Jděte do toho. Pokud si sami sobě nalijete čistého vína a zjistíte, že se posunout fakt chcete, nikdo a nic Vás nemůže zastavit. Je to jen v hlavě a za mě byl posun maximální accomplishment. Dokázal jsem tak svému okolí, že na to mám a že když něco chci, tak to zvládnu. 

Není to easy, ale o to je pak výsledný pocit úspěchu silnější.

A na závěr jsme Jana poprosili o doporučení a motivaci pro všechny, kteří IT jako obor zvažují nebo se v něm zrovna rozkoukávají.

Honzo, tak co bys vzkázal? 

IT je a bude kariérní leader budoucnosti. Dnes má již i malá večerka za Prahou svoje webové stránky nebo malý e-shop. Zároveň je teď v plném proudu medializace projektů AI a robotiky, což otevírá další příležitosti realizace a zajímavých projektů.

Zároveň již neplatí, že to může dělat jen genius s vysokou školou. Naopak má větší váhu pilná práce a drive do toho to dělat. Jakmile prokážete, že o to stojíte, tak se příležitosti jen pohrnou.

Ale základy jsou jasně daný, žádné “začnu zítra” ale začni hned. A prosím tě, dělej na IČO 😀I když to na začátku vypadá komplikované a jeví se jako forma nejistoty, tak stejně over time oceníš, že si se tak rozhodl/a.
Plus: Systeum ti se vším na začátku s radostí pomůže, takže takové starosti jako daňové přiznání a veškerá byrokracie bude hračka.

Takže určitě “go for it”.

V Systeum jsme rádi, že vám můžeme i při krocích do neznáma podávat pomocnou ruku a stát vám po boku. Od našich Systeumáků moc rádi zjišťujeme zpětnou vazbu, cestu kariérního posunu tak můžete probrat například na pravidelných 1to1 schůzkách se svým HR konzultantem. Víme, že vzdělání je důležité a při změně pozice to platí dvojnásob. Proto má u nás každý IT specialista k dispozici vzdělávací budget, který může využít na kurzy, certifikace nebo konference.

Jste rozhodnutí pro změnu, ale ještě hledáte tu správnou příležitost? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízíme

Jsme tu pro vás a držíme palce!

 

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook Začněte pracovat v IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci,ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook Připravte se na nová pracovní dobrodružství: Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Mohlo by vás také zajímat

Kariérní příběhy Systeumáků: z manu...

čtení na 3 minuty 31.5.2024

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster