Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Navigujeme světem pracovních pozic v IT: přehled 60 nejčastějších rolí

Pod pojmem IT specialista” se schovají desítky různých pracovních pozic rozdělených dle IT technologii, se kterými daný specialista pracuje. Pokud jste někdy přemýšleli o kroku do IT odvětví, nebo pokud již pracujete v oboru a hledáte jasnější představu o různých pracovních rolích, pak jste na správném místě. 

Představíme vám různé IT pozice: od vývojářů a architektů po analytiky a manažery projektů. Také se podíváme na jejich náplň práce a klíčové dovednosti, které vyžadují.

IT svět nabízí širokou škálu kariérních možností. Objevte s námi jejich různorodost.

Analytici

Analytik/ (Analyst) - Analytik se snaží shrnout na základě dat hlavní myšlenku, účel a přínos SW, který se má vyvíjet. Cílem v této fázi je analyzovat data, na kterých se následně bude vymýšlet celé řešení.

Business analytik - Sbírá požadavky klienta a vyhodnocuje je. Dalo by se říci, že funguje jako most mezi businessem a vývojem. Na základě důkladného doptávání se zákazníka mu pomáhá utříbit si, co vlastně od vývojářů a od samotného SW očekává. Analyzuje požadavky klienta a rozpracovává je do ucelených diagramů a popisů, které ukazují možnost, jak se s danou aplikací bude pracovat.

IT analytik - Hlavním úkolem je porozumět a analyzovat technické požadavky na aplikace. Ve spolupráci s vývojáři potom zajišťuje, že navrhované řešení bude možné naprogramovat. Podílí se také na ověření funkcionalit a testování systémů.

BI/DWH analytik - Analyzuje data a business intelligence (BI) procesy, navrhuje a implementuje datové sklady (DWH) a datové modely pro podporu rozhodovacích procesů.

Big Data analytik - Analyzuje rozsáhlé a komplexní datové sady, identifikuje trendy a vzory, a poskytuje podklady pro rozhodování na základě dat.

Database analytik - Analyzuje datové potřeby a procesy, navrhuje databáze a datové modely pro efektivní ukládání a zpracování dat.

Architekti

IT architekt - Na základě analýzy navrhne, jak celý projekt bude fungovat, na jakých základních kamenech bude stát a o jaké pilíře se bude opírat. Architekti a designéři zůstávají u projektu po celou dobu, aby mohli v případě nutnosti cokoliv upravit. 

Cloudový architekt - Navrhuje a implementuje cloudové řešení pro firmy.

Enterprise Architect - Navrhuje celkovou architekturu informačních systémů a IT infrastruktury firmy.

.NET solution architect - Navrhuje a vytváří softwarové architektury a řešení v prostředí .NET Framework. Tato role zahrnuje analýzu požadavků, návrh architektury systému, výběr technologií a poskytování technického vedení týmu vývojářů.

Database architect - Navrhuje architektury databázových systémů, včetně definování datových modelů a optimalizace výkonu.

Java solution architect - Navrhuje a implementuje softwarové řešení využívajících technologie Java, včetně definování architektury a technického vedení týmu.

Testeři/ QA Engineers

Tester/ Quality Assurance Engineer - Testuje software, identifikuje chyby a zajišťuje jeho kvalitu. U testerů se setkáme s rozdělením: manuální tester, automation tester, test manager. Jejich práce se často na projektu kombinuje, jelikož každé testování se může zaměřit na něco jiného.

Manuální tester/Manual QA Engineer - Krok po kroku „ručně” testuje softwarové aplikace a systémy za účelem ověření funkčnosti, kvality a uživatelského zážitku. Nalezené chyby dokumentuje a spolupracuje s vývojářským týmem.  Práce může zahrnovat i tvorbu testovacích scénářů.

Automation tester/ Automation QA Engineer - Napíše seznam kroků (script v programovacím jazyce), jak má program postupovat při testování. Takto napsané testy následně spustí a zdokumentuje nalezené chyby. Také úzce spolupracuje s developerským týmem. 

Test manager - Řídí a koordinuje testovací aktivity v rámci projektů, včetně plánování testování, alokace zdrojů, sledování pokrytí testováním a řízení chyb.

Developeři

Front-end developer - Pracuje na té části webů nebo aplikací, kterou vidí a se kterou interaguje samotný uživatel. Jde jim tedy především o funkčnost vizuální stránky projektu. Úzce spolupracují s designéry a grafiky, kteří jim dodávají grafické podklady, s čímž souvisí, že by jim design neměl být cizí. Frontend vývojář potřebuje umět programovací jazyk JavaScript a znát například React nebo Angular. Kromě designérů spolupracují s produktovým týmem, aby chápali potřeby projektu, dále s backend developery a testery, kteří kontrolují funkčnost jejich řešení.

Back-end developer - Vyvíjí a stará se o technologie, které jsou za vším, s čím pracují frontend vývojáři. Backend v sobě zahrnuje kombinaci databáze a softwaru, který běží na serveru, cloudu nebo kombinaci obojího. Aby spolu aplikace, databáze a server komunikovaly, backend vývojář musí ovládat programovací jazyky jako Java, Python, PL/SQL, PHP, C#, které umožní vybudování aplikace. Mohou se setkat s databázemi jako MySQL a Oracle nebo jazykem SQL. Na této pozici se očekává, že bude specialista metodický, logicky přemýšlející a analyticky zaměřený. Backend vývojář je v úzkém kontaktu podobně jako fronted vývojář s produktovými členy týmu, product ownerem a testery.

Full-stack developer - Specializuje se na obě strany vývoje - front-end i back-end.

Mobile developer - Vyvíjí mobilní aplikace pro různé platformy jako  je Android nebo iOS.

Game developer - Se specializuje na vývoj počítačových her.

Database developer - Vyvíjí a spravuje databáze systémů, vytváří a udržuje databáze a dotazy.

Java developer - Vyvíjí aplikace a systémy v programovacím jazyce Java, včetně analýzy, návrhu a implementace kódu.

.NET/C# developer - Vytváří aplikace a softwarová řešení v prostředí .NET Framework pomocí programovacího jazyka C#. Zahrnuje analýzu požadavků, návrh, implementaci a testování kódu.

C/C++ developer - Vyvíjí softwary a systémy v programovacích jazycích C/C++, zahrnující nízkoúrovňové programování a optimalizaci výkonu.

Oracle developer - Vyvíjí aplikace a systémy využívající databáze Oracle, včetně práce s dotazovacím jazykem SQL a PL/SQL.

MS SQL developer - Vyvíjí aplikace a systémy využívající Microsoft SQL Server, včetně tvorby databázových objektů a dotazů.

JavaScript React.js developer - Vyvíjí webové aplikace a uživatelská rozhraní pomocí knihovny React.js v jazyce JavaScript.

JavaScript Angular developer - Vyvíjí webové aplikace a uživatelská rozhraní pomocí frameworku Angular v jazyce JavaScript.

JavaScript Vue.js developer -  Vyvíjí webové aplikace a uživatelská rozhraní pomocí frameworku Vue.js v jazyce JavaScript.

JavaScript Node.js developer - Vyvíjí serverové aplikace a backendové služby v prostředí Node.js v jazyce JavaScript.

Android developer - Vyvíjí mobilní aplikace pro platformu Android pomocí programovacího jazyka Java nebo Kotlin. Zahrnuje analýzu požadavků, návrh uživatelského rozhraní, implementaci funkcionality, testování a optimalizaci výkonu.

iOS/macOS developer - Vyvíjí mobilní (pro iOS) nebo desktopové (pro macOS) aplikace pomocí programovacího jazyka Swift nebo Objective-C. Práce zahrnuje podobné činnosti jako u Android developera, ale zaměřuje se na platformy společnosti Apple.

Flutter developer - Vyvíjí multiplatformní mobilní aplikace pro platformy Android a iOS pomocí frameworku Flutter, který využívá jazyk Dart. Tato pozice kombinuje znalosti mobilního vývoje s použitím jednoho kódu pro více platforem.

React Native developer - Vyvíjí multiplatformní mobilní aplikace pro platformy Android a iOS pomocí frameworku React Native, který využívá JavaScript. Práce zahrnuje vytváření komponent, navigaci, stavový management a testování aplikace.

PHP developer - Vyvíjí webové aplikace a systémy pomocí programovacího jazyka PHP. Zahrnuje tvorbu backendu, manipulaci s databázemi, implementaci business logiky a integraci s frontendem.

Python developer - Vyvíjí softwarové aplikace, systémy a skripty pomocí programovacího jazyka Python. Práce může zahrnovat vývoj webových aplikací, analýzu dat, strojové učení, automatizaci procesů a další.

BI/DWH developer - Vyvíjí a implementuje business intelligence a datové sklady, tvoří ETL procesy pro extrakci, transformaci a načítání dat.

Big Data developer - Vyvíjí a implementuje rozsáhlé a výkonné datové systémy, pracuje s technologiemi pro zpracování velkých objemů dat (např. Hadoop, Spark).

Business Intelligence (BI) developer - Vytváří a udržuje nástroje pro analýzu a vizualizaci dat.

CRM developer - Vyvíjí a konfiguruje CRM (Customer Relationship Management) systémy pro správu obchodních procesů a vztahů se zákazníky.

ERP developer - Vyvíjí a konfiguruje ERP (Enterprise Resource Planning) systémy pro integraci a správu klíčových obchodních procesů a operací.

SharePoint developer -  Vyvíjí a konfiguruje aplikace a portály v prostředí Microsoft SharePoint pro správu a sdílení dokumentů a spolupráci v týmech.

Další role

DevOps inženýr - DevOps představuje spojení lidí, procesů a technologií, jehož cílem je zajistit průběžné doručování kvalitních produktů a služeb zákazníkům. Oproti ostatním stylům vývoje totiž realeasují produkt nebo aplikaci do ostrého prostředí mnohem častěji, což týmu umožňuje rychle opravovat chyby a zaručují krátkou dobu dodávky. DevOps Engineer je zodpovědný za kontrolu a zavádění procesů, různých metodik a nástrojů, které se využijí v průběhu celého životního cyklu vývoje SW.

UI/UX designer - Navrhuje uživatelsky přívětivé rozhraní pro softwarové aplikace a systémy s důrazem na uspokojení potřeb uživatelů a zlepšení uživatelského zážitku.

Embedded systems engineer - Navrhuje a vyvíjí embedded systémy pro různé zařízení. Embedded systémy jsou specializované počítačové systémy navržené k provádění specifických úkolů nebo funkcí v rámci větších systémů.

Network engineer - Specializuje se na návrh, implementaci a správu síťových infrastruktur.

Data engineer -Navrhuje, vytváří a udržuje architekturu pro správu a analýzu dat.

IT compliance analyst - Zajišťuje, že IT operace a procesy odpovídají regulacím a normám.

IT procurement specialist - Zabývá se nákupem a správou IT vybavení a služeb.

Artificial intelligence/machine learning specialist - Vyvíjí a implementuje algoritmy umělé inteligence a strojového učení pro řešení konkrétních problémů a optimalizaci procesů.

AR/VR developer -Vyvíjí aplikace a řešení pro rozšířenou a virtuální realitu.

IT solution delivery manager - Zodpovídá za dodávku a nasazení IT řešení do provozu.

IT integration specialist - Specializuje se na integraci a propojení různých IT systémů.

IT operations manager - Zodpovídá za denní provoz a správu celkové IT infrastruktury.

Software administrator - spravuje a udržuje softwarové systémy a aplikace včetně jejich instalace, konfigurace, aktualizace a řešení problémů.

Projektový manažer - Řídí projekty v oblasti informačních technologií od počátečního plánování až po dodávku a údržbu. Zahrnuje správu rozpočtu, plánování času, komunikaci se zainteresovanými stranami a řízení týmu.

Scrum Master - Facilituje a podporuje agilní vývoj softwaru metodologií Scrum. Zahrnuje organizaci a řízení scrumových ceremoniálů, odstraňování překážek a podporu týmu v dosahování cílů projektu.

Product Owner - Jeho hlavním úkolem je porozumět produktu a zákazníkovým potřebám. Na základě tohoto porozumění potom definuje, která funkcionalita se začne vyvíjet jako první a určuje priority. Měl by týmu jasně definovat cíl, ke kterému se mají dostat a jakými kroky to udělají.

Team leader/team lead -Je vedoucí týmu v oblasti informačních technologií, který poskytuje technické vedení, řízení a podporuje členy týmu. Zahrnuje plánování práce, delegování úkolů, řízení výkonnosti a rozvoj členů týmu.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook Začněte pracovat v IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci,ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook Připravte se na nová pracovní dobrodružství: Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Podcasty nejen ze světa IT, které s...

čtení na 2 minuty 26.8.2020

Přechod z Java 8 na Java 11: postře...

čtení na 4 minuty 3.3.2021

Historie IT Guys 80. léta—2000

čtení na 5 minut 26.1.2023

Jakou cestu urazil vývoj her 2: her...

čtení na 4 minuty 7.10.2021

Přehled pozic v IT a životní cyklus...

čtení na 5 minut 3.2.2022

101 IT pojmů - Slovníček technologi...

čtení na 15 minut 2.8.2024

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster